Tijdens onze opruimactie heeft de club kleding verzamelt om naar Cuba te sturen, een geweldige manier om te helpen en tegelijkertijd overtollige of ongebruikte sportkleding een nuttig doel te geven.

Wij kwamen terecht bij de vader van 2 speelsters bij U11, namelijk Reinaldo Rei, oprichter van Cuba SOBERANA.

Hieronder geeft hij een woordje uitleg over de organisatie.

Het kan ook andere sportclubs aanzetten om kledij en sportmateriaal te schenken.

Het humanitaire project Cuba SOBERANA werd in mei 2021 in België opgericht met als doel Cuba te helpen op de moeilijkste momenten toen de COVID-19-epidemie de wereld overspoelde en wanhoop en onzekerheid overal ter wereld vele mensenlevens eisten.

Cuba had het vaccin maar had spuiten, ziekenhuisbedden, medische apparatuur en medicijnen nodig.


Het was een grote uitdaging op een moment dat actie nodig was om resultaten te genereren en alternatieven te bieden aan het Cubaanse gezondheidssysteem om COVID-19 patiënten te vaccineren, te hospitaliseren en te behandelen.

Verschillende solidariteitsverenigingen met Cuba in België hebben zich verenigd in een solidariteitsblok en dankzij gecoördineerd teamwerk zijn we erin geslaagd om 4 containers vol medicijnen, medisch materiaal, rolstoelen en bedden voor de ziekenhuizen, enz. te versturen.

We moeten ook onze Belgische vrienden en vrijwilligers bedanken die, zonder erbij na te denken, hun solidariteit met Cuba toonden via ons project en ons niet alleen hielpen om in contact te komen met de ziekenhuizen en apotheken voor de donaties van medicijnen, maar ook deel uitmaken van onze vereniging VZW SOBERANA.

Later realiseerden we ons dat niet alleen de ziekenhuizen onze hulp nodig hadden, maar ook de scholen en sportcentra, die altijd van erkende kwaliteit zijn geweest en vandaag de dag betekent een gebruikte bal of een gekleurd potlood veel voor de Cubaanse kinderen.

De meisjes Malia (7) en Luwana (9), die sinds hun geboorte solidariteitsacties hebben gezien en geleerd hebben de mogelijkheden die we hier hebben te waarderen en te respecteren en te begrijpen dat er andere mensen zijn die niet hetzelfde geluk hadden en vandaag onze hulp nodig hebben.

Ze maken nu deel uit van de VDK Gent club en zijn er niet alleen trots op dat ze hier spelen en trainen, maar ook dat hun club ons humanitaire project van solidariteit met Cuba steunt.

Nogmaals hartelijk dank

Reinaldo Romero
Coördinator van het humanitaire project CUBA SOBERANA