Maak kennis

VDK Bank Damesvolley Gent is sport van het hoogste niveau, met tal van vrijwilligers én trainers van het hoogste niveau. Elke week stellen we zo’n onmisbare schakel aan je voor. Maak kennis met één van onze jeugdtrainers!

Identikit

Laura Wielandt

Naam: Laura Wielandt
Leeftijd: 20
Functie: Jeugdtrainer U13C / speelster Dames D
Actief in de club sinds: 2020

Hoe lang ben je al actief als trainer?

In het seizoen 2020-2021 ben ik als speelster begonnen bij VDK, en het seizoen daarna ook als coach. Ik neem de U13C voor mijn rekening en de bekerploeg U11.

Wat heeft je de stap doen zetten om jeugdtrainer te worden?

Er was een oproep binnen de club om trainer te worden, en tijdens de zomerstage van 2021 konden we even proefdraaien onder het toeziend oog van ervaren coaches. En dat smaakte naar meer.

Tijdens mijn middelbare studies volgde ik Lichamelijke Opvoeding en Sport. Toen moesten we ook af en toe lesgeven en dat vond ik heel leuk. Ik had niet de ambitie om leerkracht LO te worden. Maar ik vind het wel fijn om kennis door te geven, en ik houd erg van volleybal. De combinatie is dus ideaal!

Word je bij je taak ondersteund?

Zeer zeker. Erik Meskens is als jeugdcoördinator altijd aanspreekbaar. Hij maakt een playbook op, waarin allerlei afspraken staan over hoe trainingen worden opgebouwd, in welk systeem we spelen, en dergelijke meer. Hij maakt ook video’s waarin allerlei zaken worden getoond. Hoe je een training invult, is zelf wat uitzoeken, maar we kunnen altijd bij de meer ervaren coaches terecht voor advies.

U13C heeft dit seizoen al knap gepresteerd. Ben je tevreden over de ontwikkeling van je ploeg?

Ik ben heel trots op het team. Het zijn jonge speelsters, maar allen heel talentvol. In de eerste helft van het seizoen zijn we tweede geëindigd in onze reeks. Sinds nieuwjaar spelen we in niveau 1, en we hebben onze start niet gemist. De speelsters leren snel bij en de ouders helpen ook waar kan. Een fijne groep!

Je bent ook actief als speelster bij onze Dames D die in Promo 2 uitkomen. Hoe evalueer je het seizoen tot dusver?

Ook wij zijn een jong team. Met mijn 20 jaar ben ik er de oudste, de jongste is zelfs pas 15. We wisten vooraf niet goed wat te verwachten, maar het loopt heel goed en we blijven positief evolueren. Momenteel hangen we in de buik van de competitie. We mikken op de vijfde plaats, en dat is zeker mogelijk!

Heb je nog verdere dromen als trainer en/of speelster?

Op korte termijn: met U13C het seizoen goed afsluiten, en heel graag met de U11 de bekerfinale halen. Als speelster zou ik graag het huidige niveau aanhouden, ook met de ploeg. We hebben de kwartfinale gehaald in de provinciale beker en ons vel er duur verkocht, helaas zonder winst. Maar we hebben getoond wat we waard zijn en dat belooft voor de toekomst!

Op langere termijn zit ik als speelster op mijn plaats waar ik nu zit. Maar de coaching zou ik zeker graag uitbouwen: enkele jaren extra ervaring opdoen bij de jeugd, mijn coach-diploma halen, en wie weet daarna ooit coach van een Promo-ploeg?

Bedankt voor de babbel en heel veel succes!